printversie

Toggle Dutch/English

Samariakloof

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

De kloof

Voor veel mensen is een voettocht door de Samariakloof (Φαράγγι Σαμαριάς) een grote uitdaging. Vrijwel alle mensen die wel eens op Kreta zijn geweest hebben wel iets gehoord over deze kloof. De kloof is ontstaan doordat een riviertje zich tussen de Psiristra-berg (1766 m.) en de Volakias-berg (2115 m.) door de eeuwen heen een weg door de rotsen heeft geslepen. Hierdoor is de ongeveer zestien kilometer lange kloof ontstaan.

SamariakloofSamariakloof

De tocht door de kloof begint in Xyloskalo. Hier dient te worden afgedaald langs een houten trap. Deze is vooral aan het begin vrij steil. Tijdens de eerste twee kilometers van de tocht, wordt ongeveer 700 meter afgedaald. Na dit steile stuk, wordt de kapel van Agios Nikolaos bereikt. Vanaf daar is de route wat minder steil.

Na ongeveer zes kilometer wordt het dorpje Samaria bereikt. De bewoners hebben het dorpje in 1962 verplicht moeten verlaten op het moment dat de kloof een nationaal park werd. Het dorpje wordt dus niet meer bewoond. Na Samaria wordt de kerk van de heilige Maria van Egypte (Osia Marias) gepasseerd. Via een verbastering van de naam van deze heilige, is de naam Samaria ontstaan, waar de kloof en het dorpje naar zijn vernoemd.

Plattegrond van de SamariakloofPlattegrond van de Samariakloof

Na het plaatsje Samaria vervolgt de route zich door de bedding van de rivier. De wandeling gaat over allerlei rotsen en de rivier moet (wanneer deze niet is drooggevallen) een aantal malen overgestoken worden. De rotsformaties aan de zijkanten van de kloof worden hier steeds spectaculairder. Ze komen ook steeds dichter bij elkaar. Op het smalste punt staan de beide wanden van de kloof slechts drie en een halve meter uit elkaar. Dat terwijl de rotsen aan beide zijden enkele honderden meters hoog zijn.

Na dit spectaculairste stuk wordt het dorpje oud Agia Roumeli bereikt. Het is niet de moeite waard hier te blijven hangen. Men vraagt hier woekerprijzen voor de drankjes en etenswaren die er verkocht worden. Het is dan nog een kilometer lopen naar het nieuwe Agia Roumeli dat aan de Libische zee ligt. Agia Roumeli is niet over de weg bereikbaar. Daarom is het noodzakelijk om vanuit Agia Roumeli de boot te nemen naar een andere plaats die wel over de weg bereikbaar is. Het is belangrijk het toegangskaartje van het park te bewaren. Deze moet namelijk worden ingeleverd bij de uitgang. Zo weet men zeker dat er niemand achterblijft in de kloof.

Wetenswaardigheden

The Iron GateThe iron gate

De kloof is geopend vanaf mei tot half oktober. Dit is enigszins afhankelijk van de hoeveelheid water die er in de kloof staat. In 2012 ging het park op 1 mei open. De entreeprijs bedraagt 5 euro (kinderen tot 15 jaar gratis, studenten halve prijs). De entree is geopend van zes uur 's ochtends tot drie uur 's middags. Bij zware regenval is de kloof gesloten. Dit in verband met de kans op vallend gesteente.

Bij de ingang van de kloof is een klein museum gevestigd. Hier wordt in het Grieks, Engels en Duits iets verteld over de ecologie en de flora en fauna in de regio. Het museum is open van maart tot november van negen uur 's ochtends tot twee uur 's middags. De toegangsprijs bedraagt zestig cent. Het museum is niet echt bijzonder. Een bezoek is dan ook niet echt de moeite waard.

Men zegt vaak dat de Samariakloof de langste van Europa is. Dit is echter niet correct. De Franse 'Gorges du Verdon' zijn met hun 21 kilometer net een stukje langer. De smalle uitgang aan het eind van de Samariakloof wordt vaak de iron gate (ijzeren poort) genoemd. Ook dit is niet correct. De plaatselijke bevolking noemde de doorgang portes, wat zoiets als 'poort' betekent. Waarom men het de ijzeren poort is gaan noemen, is dus een raadsel.

Omdat er geen auto's in de kloof kunnen komen, lopen er EHBO-ezels rond. Wandelaars die geblesseerd raken, worden door de parkwachters met zo’n ezel opgehaald, zodat ze alsnog het park kunt verlaten. In de eerste twee kilometer van de tocht staan ook ezels. Deze kunnen wandelaars die helemaal in het begin al in de problemen komen terugbrengen naar het beginpunt.

Tips

De tocht door de kloof is redelijk zwaar, maar over het algemeen voor mensen met een redelijke conditie goed te doen. Voor mensen die last hebben van blessures, astma of andere zaken die het lopen kunnen belemmeren, is het af te raden om de tocht te beginnen. Ook voor kinderen onder de negen jaar is de tocht eigenlijk niet geschikt. De netto looptijd bedraagt gemiddeld ongeveer vier uur. Met rusten en rondkijken erbij neemt de wandeling voor de meeste mensen ongeveer zes uur in beslag. Goed geoefende lopers kunnen de tocht zelfs in twee uur afleggen, terwijl sommigen er wel tien uur over doen.

Het is belangrijk om goed schoeisel te dragen tijdens het lopen. Zorg voor schoenen goed ingelopen zijn en een goed profiel hebben. Bergschoenen zijn niet noodzakelijk. Sportschoenen voor buitengebruik zijn voor de meeste mensen goed genoeg. Het lopen op gympen of sandalen is af te raden. Dit levert gegarandeerd problemen op.

Langs de route van de tocht wordt geen eten verkocht. Het is dus raadzaam om zelf wat eten mee te nemen. Vergeet dus niet voor het lopen goed te eten. Het drinken van water is vooral als het warm is noodzakelijk. Langs de route zijn verschillende waterbronnen waar water uit getapt kan worden. Dit water is schoon en kan zonder problemen gedronken worden. Drink onder geen beding water uit de rivier. Dit is van veel mindere kwaliteit dan het water uit de bronnen en kan in de bovenloop besmet zijn met allerlei schadelijke bacteriën.

Voor wandelaars die denken de zware tocht van zestien kilometer niet aan te kunnen, kunnen ervoor kiezen om een wandeltocht door een andere kloof te maken. Behalve de Samariakloof is er namelijk nog een aantal andere kloven waar door gewandeld kan worden. De Imbroskloof is na de Samariakloof het populairst. De tocht door de Imbroskloof is slechts zeven kilometer lang.

Wanneer te gaan

Vanwege de drukte en hitte is het aan te raden de kloof niet te bezoeken in juli en augustus. De flora en fauna zijn in die periode niet op hun mooist. In het voor- en najaar is het allemaal veel mooier en is het veel rustiger dan in het hoogseizoen. Daardoor is een bezoek aan de kloof in die perioden veel meer de moeite waard. In het voorjaar is het mogelijk dat er veel water in de kloof staat waar doorheen moet worden gewaad. Daarom is het raadzaam voor de zekerheid wat droge kleren mee te nemen.

In de maanden juli en augustus gaan er dagelijks meer dan 3000 mensen door de kloof. Het is er dan ook erg druk. Aan het begin van de tocht loopt iedereen eigenlijk alleen maar in een rijtje en is er weinig anders te zien dan de rug van de voorganger. Ook is het in deze periode vaak erg warm. Neem daarom af en toe een pauze. Zo zie je tenminste iets en raak je minder snel uitgeput.

Excursies

Een bezoek aan de Samariakloof is het beste te regelen door met een excursie mee te gaan. Er zijn tal van plaatsen waar deze excursies geboeken kunnen worden. Bijvoorbeeld bij de reisleider, de receptie van het hotel of gewoon bij een toeristenwinkel in de verblijfplaats op het eiland. Qua prijs maakt het allemaal niet zoveel uit. In de toeristenwinkels zullen ze je proberen nog meer excursies aan te smeren. Als je van plan bent andere excursies te doen kan dat wat de prijs betreft best gunstig zijn. Afdingen is dan beslist mogelijk. Mocht je er prijs op stellen dat er een Nederlandstalige gids mee reist, dan kan dat meestal wel geregeld worden.

Er zijn twee verschillende excursies te boeken. Samaria Gorge Long Way en Samaria Gorge Easy Way. De Long Way excursie is de wandeling door de gehele kloof, zoals we die hierboven hebben beschreven. De Easy Way excursie brengt je via Hora Sfakion met de boot naar Agia Roumeli (het eind van de wandeltocht door de kloof). Van daaruit kun je naar de ijzeren poort lopen. Later kun je met de boot weer terug naar Hora Sfakion waar je weer opgepikt wordt door de bus. De tocht is veel lichter dan de complete wandeling door de kloof. Je mist echter wel het mooie begin van de tocht.

Overigens is het niet zo dat je tijdens een georganiseerde excursie met een hele groep door de kloof moet lopen. Je gaat met een groep naar de ingang waarna iedereen op zijn eigen tempo naar het eindpunt loopt. Daar spreek je weer af met de groep, waarna je met z'n allen met de boot vertrekt.

Ter indicatie: De excursie (Long Way) vertrekt om ongeveer half zes in de ochtend vanuit Chersonissos. De terugkeer is om ongeveer elf uur 's avonds.

Openbaar Vervoer

Het is ook mogelijk de Samariakloof te bezoeken door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit is iets goedkoper, maar eigenlijk niet te doen. Het kost nogal wat tijd om uit te zoeken hoe het openbaar vervoer allemaal werkt en aangezien de tocht door de kloof al lang genoeg duurt, kom je daardoor waarschijnlijk tijd te kort. De streekbussen naar het begin van de kloof zitten vooral in het hoogseizoen stampvol met toeristen. Mocht je toch van het Openbaar Vervoer gebruik willen maken, dan kun je het beste eerst naar Chania reizen, vanaf daar duurt de reis nog ongeveer een uur. De bussen naar het begin van de kloof (Xyloskalo) vertrekken om 6:15uur, 7:30uur, 8:30uur en 13:45uur. Om op tijd bij het eindpunt van de kloof te kunnen zijn moet je uiterlijk met de bus van 8:30uur mee. Als je verblijfplaats op Kreta verder van Chania af is dan Heraklion, dan is het onmogelijk om op tijd in Chania te zijn voor het vertrek deze bus. De bus van Chania naar Xyloskalo kost ongeveer vijf euro. Ook vanuit Rethymno rijden bussen naar Xyloskalo. Om 6:15uur vertrekken er maximaal zeven tegelijk. De tocht vanuit Rethymno duurt ongeveer twee en een half uur.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om op de dag voor je de tocht gaat lopen naar Omalos te komen. Omalos ligt vier kilometer voor de ingang van het park. Je kunt daar overnachten en de volgende ochtend uitgeslapen aan wandeling beginnen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de bus van 13:45uur vanuit Chania nemen. Op de dag voor de tocht kun je dan bijvoorbeeld nog een wandeling over het Omalos plateau maken, wat zeker de moeite waard is. Het is er erg rustig en vooral in de zomer iets koeler dan op de rest van Kreta. Wanneer je na de overnachting vroeg aan de tocht begint, ben je ook de grote drukte voor. Op die manier zie je veel meer van de kloof dan wanneer je tussen de grote groepen in loopt.

Een andere mogelijkheid is om een taxi te nemen vanuit Chania. Dat kost ongeveer veertig euro voor maximaal vier personen.

Op de terugweg is het belangrijk dat je vanaf Agia Roumeli de boot naar Hora Sfakion neemt en niet een boot naar de andere bestemmingen (Sougia en Paleochora). Alleen vanaf Hora Sfakion gaat er namelijk een bus terug naar Chania. Vanaf Chania kun je met de streekbus terugrijden naar de plaats waar je tijdens je vakantie verblijft.

De regels van het reservaat

De regelsDe regels

Om het bezoek aan het nationale park in goede banen te leiden, heeft men een aantal regels opgesteld waaraan de bezoekers zich dienen te houden. Parkwachters houden hierop toezicht. De regels luiden als volgt:

Het is streng verboden om in de kloof:

Het is niet toegestaan om:

* = Officieel is het niet toegestaan om een hond mee te nemen in het park. Naar het schijnt worden honden wel toegelaten als de hond aangelijnd is en deze dat de gehele wandeling blijft.

Google