printversie

Zwemmen

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Blue FlagDe blauwe vlag

Het zomerse weer op Kreta nodigt natuurlijk uit om een duik in zee te nemen. Op het eiland zijn honderden stranden te vinden waar dat mogelijk is. Er zijn verschillende soorten stranden. Zo zijn er stranden met rotsen, stenen en allerlei kleuren zand. De kwaliteit van de stranden varieert. De beste stranden worden op de locatie aangeduid met een blauwe vlag met een wit symbool erin. Wanneer deze vlag uithangt, dan garandeert die dat het er relatief veilig is en dat er standwachten aanwezig zijn.

Veilig zwemmen

Net als op veel Noordzeestranden in Nederland is er op vrijwel alle stranden op Kreta kans op een sterke onderstroom. Personen die hierin terechtkomen, bevinden zich in grote problemen. Het is dus verstandig om de aanwijzingen van strandwachten te allen tijden op te volgen; zelfs al lijkt het allemaal veilig. Vooral bij een stevige wind kan de onderstroom gevaarlijk zijn. De grootste kans op sterke onderstroming is er wanneer er witte koppen op de golven staan. Op bewaakte stranden hangen er vlaggen die waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Dit zijn internationale vlaggen. Wanneer de groene vlag uithangt is er geen gevaar. Toch moeten dan de normale voorzorgsmaatregelen genomen worden. Wanneer wordt getwijfeld aan de veiligheid, is het natuurlijk niet handig om de zee in te gaan. Na de consumptie van alcohol is zwemmen altijd gevaarlijk. De oranje vlag hangt er ten teken van het feit dat de situatie gevaarlijk kan worden. Op dat moment is er vaak al sprake van een onderstroom. Wanneer de rode vlag uithangt is het niet verstandig de zee in te gaan. De stroming is op dat moment zo sterk dat zelfs geoefende zwemmers (zelfs als Pieter van den Hoogenband) daar niet tegenin zouden kunnen zwemmen. Wanneer de rode vlag uithangt, wordt het soms wel toegestaan om dicht langs de kust te pootjebaden. Dit is slechts bedoeld om mensen af te laten koelen. Eb en vloed kent men niet in de Middellandse Zee. Eb- en vloedstromen bestaan er dan ook niet. Ondanks de voorzorgsmaatregelen van de strandwachten, verdrinkt er jaarlijks toch een aantal toeristen. Het is belangrijk dat de strandwachten gewaarschuwd worden wanneer geconstateerd wordt dat er iemand in nood is. Wellicht kan hiermee het leven van een andere recreant gered worden.

Zee-egels

Op veel plaatsen langs de kust kunnen zee-egels op de bodem liggen. Vooral op en rond rotsen voelen deze beesten zich thuis. Wanneer op een zee-egel getrapt wordt, dringen de vlijmscherpe stekels in de voet door. De pijn hiermee gepaard gaat, wordt direct opgemerkt en kan erg vervelend zijn. De punt van de zee-egel die in de voet blijft steken, is een soort buisje. Hierdoor bloedt een wond na het binnendringen van de stekel in het lichaam over het algemeen flink. De stekel is op dezelfde manier uit de voet te verwijderen als een normale splinter. Probleem is echter wel dat de stekel in meerdere stukken uiteenvalt. Wanneer het lijkt alsof de hele stekel is verwijderd, kunnen er nog wel twintig stukken zijn achtergebleven. Daarom is het beter om de stekels er gewoon te laten uitgroeien. Hierbij zijn wat natuurlijke hulpmiddelen te gebruiken. De stekels lossen bijvoorbeeld op in citroen. Een doekje met erg warm water (zo warm dat het nog net te harden is) helpt ook bij het oplossen. Met behulp van (olijf)olie kunnen de stekels bovendien uit de huid worden gemasseerd.

Bij wind wil er nogal eens rotzooi aanspoelen op de stranden van Kreta. Vooral bij Rethymno vonden wij veel troep, tot toiletbrillen aan toe. Ook drijven er soms visnetten in de zee. Probeer hier een beetje voor op te passen!

Google