printversie

Toggle Dutch/English

Festos

(bijgewerkt tot 9 mei 2012)

Festos (Phaestos / Φαιστός) was, na Knossos, de tweede Minoïsche stad op het eiland Kreta. De plek ligt op ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van Heraklion. Festos is gebouwd tegen de helling van een heuvel die een prachtig uitzicht biedt over de Kato Messara-vlakte en het Idi-gebergte.

Het paleis van FestosHet paleis van Festos

De plaats waar Festos gebouwd werd, wordt al bewoond sinds de Neolithische periode, ruim 4000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Er werd waarschijnlijk voor deze plek gekozen omdat zeer nabij de rivier Yeropotamos ligt. Festos kende in deze periode eigen munten en was onafhankelijk. Ook in de Minoïsche periode was Festos erg belangrijk. Er woonden naar schatting 50.000 mensen in de stad. Het was een financieel, religieus en administratief centrum, van waaruit vooral de Kato Messara-vlakte beheerst werd. De stad beschikte over twee havens. Eentje daarvan was in Matala en de andere in Kommos.

De eerste stad op deze locatie werd gesticht omstreek 1900 jaar voor het begin van onze jaartelling. Deze stad werd, net als bijvoorbeeld het paleis van Malia, verwoest door een aardbeving omstreek 1700 jaar voor het begin van de jaartelling. Op de resten van de oude stad werd direct een nieuwe gebouwd. Ruim 1500 jaar later werd het paleis voorgoed vernield.

De opzet van de stad is soortgelijk aan die van het paleis van Knossos. Middenin het gebouw ligt het centrale plein, waaromheen op specifieke wijze verschillende (Koninklijke) verblijven, voorraadkamers en werkplaatsen werden gebouwd.

Op de plaats van Festos zijn veel belangrijke vondsten gedaan. Een bekend voorwerp dat op de locatie gevonden werd is de mysterieuze schijf van Festos. Waarvan tot op heden niemand erin is geslaagd de teksten te ontcijferen.

De eerste aanwijzingen dat Festos een archeologische vindplaats zou zijn, kwamen van een archeoloog genaamd Cantley. Hij vond bij toeval een aantal zaken die op de aanwezigheid van een Minoïsche vindplaats wezen. De opgravingen in Festos begonnen aan het begin van de twintigste eeuw. De Italiaanse archeoloog, professor Federico Halbherr, ving daarmee aan voor de Italiaanse school voor de archeologie. Hij deed dit vooral samen met collega archeologen Luigi Pernier en Roberto Paribeni. Later, in jaar 1950 vond de Italiaanse archeoloog Doro Levi in de omgeving delen van de oude stad Festos.

De resten die te bezichtigen zijn, zijn vooral van het tweede paleis. Omdat dit paleis kleiner was dan het eerste gebouw, zijn echter ook stukken van het oude paleis te bezichtigen. Het is in Festos een stuk rustiger dan in Knossos, waar je vooral in het hoogseizoen spreekwoordelijk over de hoofden kunt lopen. Ook is Festos niet zo rigoureus gereconstrueerd, zoals Sir Arthur John Evans deed met Knossos. Hierdoor doet de plaats authentieker aan dan Knossos, maar wordt het moeilijker voor te stellen hoe de constructie er daadwerkelijk uit zou hebben gezien.

De toegangprijs voor tot Festos bedraagt ongeveer € 5, -. De locatie is in het hoogseizoen geopend van acht uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds. Bij de ingang van Festos is een toeristenshop waar boekjes, briefkaarten, souvenirs, drinken en snacks gekocht kunnen worden. Een bezoek aan Festos is goed te combineren met een bezoek aan het plaatsje Matala, dat niet ver van de locatie af ligt. Ook wandelingen naar bijvoorbeeld de oude Minoïsche haven Kommos of de Agia Triada zijn vanaf Festos mogelijk.

Festos is te bereiken met de bus vanuit Heraklion. Er rijden acht bussen per dag op deze route. De busrit duurt ongeveer anderhalf uur. Ook gaan er excursies naar de plaats. Deze zijn meestal in combinatie met een bezoek aan bijvoorbeeld de strandplaats Matala. Excursies zijn te boeken in vrijwel alle toeristencentra, bijvoorbeeld in hotels. Natuurlijk is Festos met een huurauto ook gemakkelijk te bereiken. Vanaf de noordkust van het eiland rijd je over de hoofdweg richting Heraklion. Vanaf deze weg neem je de hoofdweg in zuidelijk richting naar Mires. Al voor Mires wordt aangegeven waar Festos ligt. Het is dan gemakkelijk te vinden.

Een plattegrond van Festos is te bekijken door hier te klikken.

Google