printversie

Toggle Dutch/English

Archeologisch museum

(bijgewerkt tot 14 mei 2012)

Vrijwel alle grote plaatsen op Kreta beschikken over een archeologisch museum. Meestal bestaat zo'n museum uit één of meerdere ruimtes waarin een aantal zaken uit de collectie worden tentoongesteld. In deze kleine musea zijn vaak vondsten uit de Minoïsche periode te zien. Op zich zijn de musea 'aardig' om te bezoeken. De collectie van het archeologisch museum van Heraklion is echter dermate indrukwekkend, dat het eigenlijk een verplicht nummer voor toeristen vormt.

Over het museum

Het archeologisch museumHet archeologisch museum

Het archeologisch museum van Heraklion werd opgericht in het jaar 1883. Het pand waar het museum momenteel in is gehuisvest, werd gerealiseerd tussen 1937 en 1940. De laatste jaren is er hard gewerkt om de collectie op een moderne manier te presenteren. Voorheen werd de collectie onoverzichtelijk gepresenteerd in hallen met tl-verlichting. Tegenwoordig staan de spullen in vitrines en is er beter nagedacht over de manier van presenteren. De huidige stijl zal de collectie voor veel meer mensen toegankelijk maken, omdat het de mensen meer aanspreekt.

Het museum is na het archeologisch museum van Athene het belangrijkste museum in haar soort in Griekenland. De collectie van het museum bevat werken die afkomstig zijn uit de afgelopen 5.500 jaar. Vanuit elke periode die sindsdien heeft plaatsgevonden, staan representatieve vondsten tentoongesteld in het museum. Het herbergt de grootste en belangrijkste collectie van Minoïsche werken in de wereld. Veel van de pronkstukken in de collectie van het museum zijn uniek en dus onvervangbaar.

Museum Heraklion

Het museum is gehuisvest op twee verdiepingen. De zaken op de begane grond zijn het meest interessant. De ruimtes op de begane grond volgen elkaar in chronologische volgorde op. In feite wordt er een reis door de tijd gemaakt. Tijdens deze reis worden beelden, sieraden, fresco's en mozaïeken bekeken. In de eerste ruimte bevindt zich de collectie uit de Neolithische periode en de vroege Minoïsche tijd en de collectie eindigt in de laatste zaal met vondsten uit de tijd van de Myceners.

De slangenkoningin

Aan de hand van de aardewerken poppetjes, die de slangenkoningin moeten voorstellen, die in verschillende vormen in vrijwel alle zalen te bekijken zijn, is goed te zien hoe de Minoïsche kunst zich door de tijd heen heeft ontwikkeld. Deze ontwikkeling loopt grotendeels parallel aan de ontwikkeling van de Minoïsche cultuur. In de eerste ruimte hebben de poppetjes een primitieve en zeer abstracte vorm. In de volgende zalen, worden de poppetjes steeds fraaier en realistischer worden. Deze ontwikkeling gaat door tot in de hoogtijdagen van de Minoïsche cultuur, waar de kunst zo verfijnd en verfraaid is dat het eigenlijk niet mooier kan. Later is te zien dat tijdens de periode waarin de Myceners regeerden de poppetjes weer primitieve en abstracte vormen aannemen.

Stierenkoppen

Museum Heraklion

Ook aan de hand van de aardewerken stierenkoppen is te zien hoe de Minoïsche kunst zich heeft ontwikkeld. In de vierde zaal is bijvoorbeeld een prachtige zwarte stierenkop met gouden hoorns te zien. Dit is één van de mooiste pronkstukken uit de collectie. In de stierenkoppen werd stierenbloed gegoten. Het bloed dat daardoor door de 'neusgaten' uit de kop stroomde, was een symbool. Hiermee gaven de Minoërs het bloed terug aan de aarde, zodat die zijn vruchtbaarheid niet verloor.

Knoopjes

In de eerste zalen is een groot aantal kleine 'knoopjes' te bewonderen. Dit zijn een soort zegels. Bij bestudering blijkt dat ze allemaal verschillend zijn. Naar het schijnt bezat iedereen een knoopje. Hiermee konden de mensen zich identificeren. Ze dienden als ware als een soort paspoort of handtekening. Ook de tentoongestelde aardewerken tabletten zijn het bezichtigen waard. Naar het schijnt werden deze gebruikt om voorraden op bij te houden. Het meest bekende tablet is de Schijf van Festos. Aan het eind van de collectie op de begane grond is een aantal fraaie fresco's uit de Minoïsche periode te bekijken. Van deze fresco het fresco’s is eentje waarop dolfijnen staan afgebeeld het bekendste.

Het bezichtigen van de hierboven genoemde zaken zal voor mensen met een gemiddelde interesse ongeveer twee uur in beslag nemen. De meeste mensen hebben dan wel voldoende gezien. Sommige mensen kunnen zich echter met gemak een halve dag vermaken in het museum.

Toegang

De toegangsprijs voor het museum bedraagt ongeveer 6 euro. Het is ook mogelijk een combiticket te kopen waarbij tegelijkertijd voor het museum en de toegang tot Knossos betaald wordt. Dit ticket kost € 10, - en is daarmee iets goedkoper dan twee losse tickets. Een bezoek aan het museum en Knossos op één dag is voor iemand die gematigd geïnteresseerd is in de Minoïsche cultuur goed te doen. Mensen met een bovengemiddelde interesse in de Minoïsche cultuur kunnen een bezoek aan Knossos beter op een andere dag plannen. Mensen die het museum bezoeken zonder gids zouden bij de entree eigenlijk het boekje moeten aanschaffen waarin de collectie wordt uitgelegd. Dit boekje kost € 6,50.

De collectie van het museum is onvervangbaar en daardoor van onschatbare waarde. Daarom houden de suppoosten de bezoekers zeer goed in de gaten. Dit is vooral te merken wanneer gepoogd wordt tegen het verbod in toch foto's te maken.

Bereikbaarheid en openingstijden van het museum

Het museum is niet moeilijk te bereiken. Het aardbevingbestendige gebouw, waarin het museum is gevestigd, staat in het oosten van het centrum van Heraklion aan de Xanthoudidou nummer 1. Dat is op loopafstand van vrijwel alle andere belangrijke zaken in Heraklion, zoals het busstation, waar vrijwel alle bussen arriveren. Sinds enkele jaren staan de belangrijkste trekpleisters, dus ook het archeologisch museum, in Heraklion goed aangegeven op de wegwijzers. Het vinden van het museum mag dus geen probleem zijn.

Het museum is in de zomermaanden geopend op maandag van 12:30uur tot 19:00uur en de rest van de week van 8:00uur tot 19:00uur. In de zomermaanden kan het gigantisch druk worden in het museum. In vrijwel elke zaal bevinden zich dan groepen toeristen. Door het museum zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken is het mogelijk de grootste drukte voor te zijn. Rond 13:00uur begint de ergste drukte af te nemen. Daarna is een bezoek meestal ook goed te doen.

Een zeer goede beschrijving van de collectie van het museum is te vinden op deze Engelstalige website.



Google